2012. december 4., kedd

Csekkold!

Miről is van szó? Hát a foursquare-ről!
Az okostelefonokat használó alkalmazásről, ami helykereső, szociális hálózat és egy versenyzésre okot adó játék is.A foursquare gyakorlatilag egy közösségi szolgáltatás, melyet jelenleg mintegy 6 millió ember használ világszerte, okostelefonján.






A szolgáltatás kicsit más jellegű, mint a Facebook vagy épp bármely közösségi oldal, itt elsősorban nem arról van szó, hogy gyűjteni kell az ismerősöket és aztán böngészhetjük az adatlapokat, bár mindkettő megtalálható a foursquare-ben is. A dolog inkább akörül forog, hogy az emberek éppen hol vannak, illetve hol voltak. A mobiltelefonos klienst használva egy-egy helyre megérkezve "becsekkolhatunk", azaz bejelentkezhetünk, mely információ alapvetően csak ismerőseinkhez jut el, de ha igényünk van rá, Facebookon vagy Twitteren keresztül is szétkürtölhetjük, hogy mi épp egy kocsmában, moziban, esetleg egy kiállításon múlatjuk az időt. Mivel a szolgáltatást alapvetően okostelefonokra tervezték, elméletileg tényleg csak olyan helyre jelentkezhetünk be, ahol épp vagyunk, a mobiltelefon a GPS-adatok, az elérhető WiFi hálzóatok és a cellainformációk alapján csak a ténylegesen közelünkben lévő helyeket mutatja, tehát Budapestről egy Amsterdami coffe-shopba elvileg nem jelentkezhetünk be, bár mint minden alkalmazásban ebben is fordulhatnak elő hibák.

Miért jó használni?      

  • Baráti/munkahelyi verseny
  • Unalomüzés
  • Érdekes helyek felfedezése
  • Barátok megtalálása


Kezelése egyszerű, könnyen kezelhető


A szoftver jelenleg Androidra, iPhone-ra, BlackBerry-re, Windows Phone 7-re, Symbianra és Nokia S40-re érhető el, de az m.foursquare.com weboldalon is megtaláljuk.  Tehát bármilyen tipusú – rendszert használó okostelefonra elérhető. Némi nyelvtudás birtokában bárki könnyen elboldogul vele, ugyanis magyar nyelven jelenleg még nem elérhető.


Kedvezmények


Sokakat a kedvezmények vesznek rá, hogy elkezdjék nyomkodni, valaki csak szimplán unatkozik ami viszont tény, hogy ez egy kiváló üzleti modell; egy kávézónak röhögve megér egy cappucinót az, hogy az emberek több száz ismerősüknek írják meg Facebookon keresztül, én bizony itt jártam és kaptam egy ingyen kávét.


 Nem árt ha tudjuk


Két dologról fontos még szót ejtenünk, ha a foursquare-t használjuk:
  1.  A szolgáltatást nyújtó cég szinte biztos, hogy rögzíti és el is adja adatainkat cégeknek, ami miatt valószínűleg nem fogunk kéretlen reklámokat kapni, de statisztikákhoz akarva-akaratlanul hozzájárulunk.  
  2. Amire viszont tényleg oda kell figyelni, az az, hogy a facebookos posztolásokat ne vigyük túlzásba, mert ezzel feldühíthetjük barátainkat és elvehetjük a foursquare egyik legfőbb értelmét is; azt, hogy ha találunk egy jó helyet, azt könnyedén meg tudjuk osztani ismerőseinkkel.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése