2012. december 4., kedd

Google maps, továbbfejlesztve

Kibővítették a Google Maps-et saját autóval feltérképezett adatokkal, illetve más adatbázisokból szerzett információkkal. A gyűjtésnek köszönhetjük a Street View panorámaképeket is, ám azok elérhetősége, még nem biztosított.


Mint másik harminc országban már természetes, frissítették, és kiegészítették az online térkép hiányzó, vagy pontatlanul szereplő részeit.


Újítások


Nem szerepelt a térképen igen sok, mindenki számára fontos információ, mint például a Szent János Kórház vagy a Budapesti Műszaki Egyetem belső útjai sem. Ezeket pótolták,ezen kívül a Balaton-felvidéki Nemzeti Park ösvényeit is feltüntették. Tavaly decemberétől autókkal járták az ország utait, ahhoz, hogy a pontos sávok, és közlekedési táblák is láthatóak legyen a felületen, így könnyen meg lehet állapítani, hogy melyik sávból merre lehet kanyarodni, illetve, hogy hol találhatóak busz vagy kerékpársávok is.


A kerékpáros navigálásra még nem képes, de nem sokára már ez is funkcióvá válik. Tökéletesítették az utcaneveket, házszámokat, utóbbinál a pontos helyszín megjelölésére is figyeltek, így mobilkészülékről is könnyen navigálhatunk pontos címig. A turistáknak is kedveskedtek egy funkcióval, mellyel a legérdekesebb boltok szolgáltatások jelennek meg számukra.


De mindezt hogyan?


Az adatgyűjtés nem csak saját autókkal zajlott, hanem igénybe vették a műholdak képeit is, ezen felül térképadatbázisokból is vásároltak. A fenn említett újítások azaz a kórházak, egyetemek belső tereit légi felvételek elemzésével varázsolták fel a térképre. Nem lehet nem megemlíteni magát a kézi feldolgozást nem, ám az igazi könnyítést az Atlas nevű térképészeti rendszer nyújtotta, melynek tanuló algoritmusainak segítségével például nem kellett egyesével felvinni a STOP táblákat, hiszen önmagától felismerte.


Hibabejelentés


A munka teljességre törekvő, így lehetőségünk van ha hibát észlelünk bejelentenünk azt. A Google óriási erőkkel dolgozik, hogy a tízezres nagyságrendben érkező apróbb problémákat javítsa. Ennek legegyszerűbb módja a Street View panorámái alapján leellenőrizni a hiba valóságalapját, mely után akár perceken belül képesek kijavítani az elírt, rosszul szereplő adatokat. Erre egyik szolgáltató sem képes.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése